Cradle To Cradle

U heeft vast wel eens de woorden ‘Cradle to Cradle’ gelezen of voorbij horen komen op radio of tv. Maar waar staat Cradle to Cradle nu precies voor?

Cradle to Cradle in het Nederlands ook wel ‘Afval = Voedsel’ betekent in grote lijnen dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hier komt het Afval = voedsel principe vandaan. Een restproduct of afvalproduct zou in de in de ideale situatie voor 100% gebruikt moeten kunnen worden voor het produceren van een volgend product. Dit kan zijn een zelfde soort product of wellicht een heel ander product. Maar de intentie blijft om restproducten volledig te kunnen hergebruiken voor een volgend leven.

Cradle to Cradle in de bouw

Cradle to CradleEr worden steeds meer nieuwe producten ontwikkeld die voor de volle 100% te hergebruiken zijn als de levensduur er voor het eerste product op zit. Op dit moment is het helaas nog niet mogelijk om gebouwen en woningen volledig volgens cradle to cradle te bouwen. Hier ontbreekt het niet alleen aan de benodigde ervaring om met cradle to cradle te bouwen maar ook aan gecertificeerde bouwmaterialen om volgens C2C te mogen bouwen. Gelukkig worden er wel steeds meer producten ontwikkeld die voldoen aan de criteria en doen de gecertificeerde architecten steeds meer ervaring op.

In bouwen volgens Cradle to Cradle wordt er vanuit gegaan dat een gebouw zijn benodigde voedsel (energie en water) onttrekt uit de omgeving en dat de gebruikte materialen voor 100% hergebruikt kunnen worden als hun eerste levensduur erop zit. Op dit moment vormt bouwafval nog een substantieel aandeel van ongeveer 30% van de totale afvalberg. In de ideale situatie volgens het cradle to cradle principe bestaat er helemaal geen bouwafval meer omdat alle afvalresten terugkeren in de technische of biologische kringloop. Om dit te kunnen bereiken zullen de producenten van producten verder vooruit moeten gaan denken. Nieuwe bouwproducten moeten ontwikkeld worden. Hierbij gaat het niet alleen om de high tech producten maar ook om de simpele effectieve producten.

Maxima Projectstoffering en Cradle to Cradle

Desso ProjecttapijtWij van Maxima Projectstoffering werken en denken graag mee aan dit bouwproces. Met vloeren en raamdecoratie kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaam bouwen en dus ook aan cradle to cradle. Nu al zijn er in de stofferingsbranche aanbieders van producten die voor de volle 100% recyclebaar zijn en die volledig voldoen aan de certificering van cradle to cradle. Een heel mooi voorbeeld van een product waar wij graag mee werken tijdens projectstoffering zijn de cradle to cradle gecertificeerde tapijttegels van Desso.

 

Gecertificeerde Producten

Alle (bouw) materialen op de markt kunnen worden getoetst aan de principes van Cradle to Cradle. In Europa wordt deze toetsing door EPEA uitgevoerd (buiten Europa is hier het bedrijf MBDC voor verantwoordelijk). Op dit moment voldoet maar een klein aantal producten aan de eisen voor certificering. Hier enkele voorbeelden voor gecertificeerde producten:

 

Holz100 is een bouwsysteem waarmee hele gebouwen (draagconstructie, wanden, plafonds) in C2C gebouwd kunnen worden

Accoya is veredeld zachthout met de bouwkundige eigenschappen van tropisch hardhout

Rheinzink biedt dak- en gevelsystemen met een C2C certificaat

Desso levert Cradle to Cradle tapijttegels

Steelcase biedt gecertificeerde bureaustoelen en meubilair aan

groot formaat tegels voor een geventileerde geveltoepassing van Mosa

Climatex is biologisch afbreekbaar textiel van Rohner Textil

Eco Intelligent Polyester van Victor, bevat geen antimoon, chloor of andere toxische stoffen en kan volledig gerecycled worden

Van Houtum Papier biedt inmiddels zelfs C2C toiletpapier aan.